STF Årås Vandrarhem

Adress: Kölingared, 56593 Mullsjö  visa karta
Område: Västergötland (Naturnära)
Gästbetyg: 96% (24 av 25 rekommenderar) (10 recensioner)

Vandrarhem | Välkommen till vandrarhemmet i Årås Kvarn. I det vackra Västergötland, strax utanför Ulricehamn, ligger vårt trivsamma och romantiska vandrarhem. Du bor i pittoreska rum i våra charmiga hus just vid ån. I omgivningen finns många fina vandringsleder och sjöar.

Vandrarhemmet är inhyst i två byggnader som tillhör anrika Årås Säteri. Den ena byggnaden var en gång bostad för maskinisten till kvarn och kraftstationen och kallades därför ”Mejeriet”. Idag är rummen pittoreskt och personligt inredda, och uppfyller alla krav på ett modernt vandrarhem. De mysiga rummen är möblerade med 2 respektive 4 bäddar. Byggnaden bredvid, "Drängstugan", var troligen personalbostad till säteriets personal. Här finns två dubbelrum och två större ”royal rum”. I båda byggnaderna finns praktiska och gemytliga gästkök och samlingsrum.

Byggnaderna var en gång en del av Årås Säteri med anor tillbaka till 1500-talet. Årås har präglats av adelns närvaro under många sekler. Säteriet Årås ägdes en gång av ätten Gyllenstierna som var riksråd till Vasakungarna. Årås och bygden är rik på fornminnen och kyrkoruiner, inte minst Ekehagens fornminnesby.

Vandrarhemmet ligger mellan de två sjöarna Jogen och Vållern och här finns goda möjligheter till fiske och båtturer. Från anläggningen sträcker sig en vildmarksled från öppet odlings-och kulturlandskap till högmosse och gammelskog av vildmarkskaraktär. Här finns också "Änglaleden" en underbar vandrings-och cykelled på nära tre mil. I omgivningen "Ätrandalen" finns en mängd sevärdheter och aktivitetsmöjligheter. För den som vill svinga klubban finns golfbanor knappt två mil bort. Vintertid kan du njuta av snö och skidåkning i de två skidbackarna i närheten.

Se och göra
Vildmarksled, cykel- och vandringsled, strövområde och fiske. Golf (18 km). Alpin backe (18km). Ekomuseum. Aktiviteter, söndags- och onsdagscafé i kvarnen bredvid, driven av bygdegårdsföreningen.

”Vandrarhemmet i Årås kvarn kändes passande för två äldre vandrarhemsveteraner. Jag har varit medlems i STF sedan 1972 och bodde då på mitt första vandrarhem i Sveg. Då cyklade jag upp utefter Ljusnan. När jag frågade efter duschmöjligheter efter min 11 mil långa cykelfärd från Ljusdal, så blev jag hänvisad till en t...”

Rekommenderad av Lars Jansson
Sverige Sverige (tor 04 apr 2019)

”Mitt favoritvandrarhem med härlig atmosfär och fin standard och I underbar miljö. Det enda som saknas är en vattenkokare!”

Rekommenderad av Ulrika
Sverige Sverige (tis 29 jan 2019)

Gästbetyg 96%

(24 av 25 rekommenderar)
Totalupplevelse 4,6 av 5
Bemötande och service 4,2 av 5
Boendestandard 4,4 av 5
Faciliteter (dusch, wc etc) 4,3 av 5
Städning 4,3 av 5
Prisvärt 4,4 av 5

Faciliteter och service

 • Cykeluthyrning <1 km till badplats <1km till längdspår <1 km till markerad vandringsled <1km till skidbacke Familjerum Självhushållskök Wifi

Policy

 • Incheckning (tidigast)
  12:00
 • Utcheckning (senast)
  10:00

Kontaktinformation

I närheten av


Kundservice


Boka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället

Kundservice

Boka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället