STF Stora Fjäderägg Vandrarhem

Adress: Box 1 , 91803 Holmön
Område: Västerbotten (Naturnära, Vid kusten)
Visa karta
Gästbetyg: 100% 17 av 17 rekommenderar (10 recensioner)

Vandrarhem | På Stora Fjäderäggs fyrplats i Holmö skärgård lever du med havet runt dig alla dygnets timmar. Vandrarhemmet är inrymt i öns gamla fyrvaktarbostäder, med havet och den gamla fyren som enda grannar. Sov gott i vackert inredda fyrbäddsrum.

Där himlen möter havet blir tillvaron enkel och sinnet eftertänksamt. Fria horisonter, ljusets skiftningar, vindens lek i gräset och ett segel vid horisonten ger tanken mod att färdas fritt i tid och rum.

På Stora Fjäderäggs fyrplats i Holmö skärgård bor du i öns gamla fyrvaktarbostäder, med havet och den gamla fyren som enda granne. Vandrarhemmet har 16 bäddar i vackert inredda fyrbäddsrum. Två kök för självhushåll finns. Standarden är enkel med torrdass med havsutsikt, bad i havet och vatten som hämtas vid kran utomhus. Från hamnen på Stora Fjäderägg är det 900 m lätt vandring upp till vandrarhemmet.

Här kan du följa fartygens färd från Bottenhavet upp i Bottniska viken, ströva över ljunghedar och solvarma klapperstensfält, leta strandfynd, förundra dig över labyrinter, kompassrosor och 1000-åriga hyddbottnar. Den morgontidige kan upptäcka säl på grynnorna ute till havs eller vara med när ornitologerna i fågelstationen ringmärker fågel.

Till Stora Fjäderägg kommer du med båt. Du som inte har egen båt kan ta dig ut med vandrarhemmets båt som sommartid har dagliga turer ut till fyrplatsen.

Stora Fjäderägg är historisk mark, centrum för fiskets och säljaktens folk på fiskegrunden under skimrande sommarnätter och på vårvinterns förrädiska sälisar. Här möttes under medeltiden fiskelag från Väster- och Österbotten, Gävlefiskare och fiskarlappar i kamp om glänsande strömmingsskördar runt Fjäderägg, på Storgrundet och på Mikkelsgrundet. Hyddbottnar, labyrinter, kompassrosor, gistvallar, fiskestugor och grunden efter ett fiskarkapell vittnar om en vital och särpräglad jakt- och fiskekultur.

Välkommen!

Bokning
Bokning sker direkt här på hemsidan, eller på telefon 070-69 17 220 eller via e-post logi@storafjaderagg.se. Båtresan till fyrplatsen bokar du samtidigt som du bokar ditt boende.

Betalning
Betala och boka gör du bäst på STFs hemsida. Det går också att betala till vandrarhemsvärden på fyrplatsen. Vi kan tyvärr inte ta kontokort, så tänk på att ta med kontanter.

Boende
Ta med lakan eller hyr på plats.
I ett av rummen är du välkommen att bo med hund.

Kök
Två trivsamma kök för självhushåll finns. Spis med fyra plattor och ugn. Kylskåp med litet frysfack. Kaffebryggare. Vattenkokare. Mat köper du i Umeå eller Sävar innan du lämnar fastlandet. Om du gör ett längre uppehåll på Holmön kan du handla i öns affär.

Väder
Vill du veta vilket väder som väntar så kan du gå in på www.yr.no. Sidan har väderprognoser med stor lokal träffsäkerhet. Du kan söka såväl på Umeå och Holmön som på Stora Fjäderägg. Du kommer att upptäcka att vädret oftast är vackrare på Stora Fjäderägg än på fastlandet.

Fågelstation
I fyrmästarbostaden huserar Västerbottens ornitologer som vår och höst räknar och ringmärker flyttfåglar. Den som vill ta del av ornitologernas arbete gör bäst i att besöka Stora Fjäderägg från mitten av augusti till vandrarhemmet stänger i mitten av september.

*****
Anpassningar med anledning av Corona
För att du som gäst ska känna dig trygg när du kommer till oss i Coronatider har vi gjort nedanstående anpassningar i vår verksamhet. Denna information kan komma att uppdateras löpande.

På Stora Fjäderägg försöker vi skapa en så trygg vistelse som möjligt . Hos oss bor du mitt i naturen. För att minska trängseln inne på och i anslutning till vandrarhemmet gör vi följande förändringar:

• Minskar antal bokningsbara rum.
• All kontakt med värdarna sker utomhus.
• Vi förlänger tiden som rummen står tomma innan de tas i bruk av nya gäster.
• Båten som trafikerar Fjäderägg kommer att ta ett begränsat antal passagerare för att inte skapa trängsel.

Kom ihåg, känner du dig det minsta sjuk vill vi att du avbokar din vistelse. Givetvis får du pengarna tillbaka!

Hoppas vi ses i sommar!

*****

”Öppet, enkelt, fritt, lugnt. Lagom bekvämt. Charmigt med utedass och vattenhinkar. Väldigt lugnt, egen lägenhet i Corona-tider. ”

Rekommenderad av Ellinor Carlander
Sverige Sverige (ons 26 aug 2020)

”En pytteliten ö som under tre dagar gav oss så mycket. Gott bemötande från alla vi träffat, som började redan på bryggan på Holmön där han som körde båten gjorde ett mycket positivt intryck. Ön har en fantastisk natur som många gånger liknade fjällets, med dess karghet. Vi hade förmånen att få hänga med ornitologern...”

Rekommenderad av Ikka
Sverige Sverige (tis 25 aug 2020)

Gästbetyg 100%

(17 av 17 rekommenderar)
Totalupplevelse 4,8 av 5
Bemötande och service 4,9 av 5
Boendestandard 4,2 av 5
Faciliteter (dusch, wc etc) 4 av 5
Städning 4,4 av 5
Prisvärt 4,4 av 5

Faciliteter och service

Endast kontantbetalning <1 km till badplats <1 km till markerad vandringsled Familjerum Självhushållskök Husdjur tillåtna

Kontaktinformation

Telefonnummer (Bokning)
+46 706917220
Telefonnummer
+46 706917220
Gatuadress
Box 1
91803 Holmön

Hållbarhet

Hållbarhetslöftet

I det närliggande området


Det finns tyvärr inget att visa i det närliggande området. Prova istället en annan kategori.

I närheten avBoka med oss

  • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
  • Du främjar en mer hållbar turism
  • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
  • Bästa pris för dig som medlem
  • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället

Boka med oss

  • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
  • Du främjar en mer hållbar turism
  • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
  • Bästa pris för dig som medlem
  • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället
Build: 2021-05-16 12:11:41, Host: online3core18, DB: , Controller: Accommodation, Action: showdetails
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.