STF Vålåstugan Fjällstuga

Adress: 83015 Vålåvalen  visa karta
Område: Jämtlandsfjällen (Naturnära, Fjällområde)
Gästbetyg: 99% (93 av 94 rekommenderar) (17 recensioner)

Fjällstuga | Fjällstugan ligger i en sluttning på gränsen mellan skog och fjäll med utsikt över sjöar och myrar. Det finns bra fiskevatten i närheten och fiskekort ordnas på plats. Spår efter rovdjur är inte ovanligt.

Fjällstugan har två gäststugor med totalt 44 gästbäddar.

Storstugan
Korridorstuga med 24 bäddar i sex 4-bäddsrum. Ett av rummen utgör butik med ett brett sortiment av livsmedel , drycker, godis och hygienartiklar (sortiment large).

Gamla stugan
Stugan, har två gästrum med totalt 20 bäddar. Båda gästrummen har kök och vedeldad kamin. In anslutning till resp kök finns två sovalkover. Ena köket utgör hundrum och säkerhetsrum inkl nödtelefon. Bakom stugan finns plats för ett flertal hundspann.

Fina tältplatser finns runt stugorna. Bastu saknas. Sommartid används Sturebadet i en bäck ca 100 m nedanför storstugan.

Det är dålig mobiltäckning på stugplatsen. Täckning för Telia finns strax ovanför stugan.

Upplev Vålåstugan
Från fjällstugan går vandringsleder i fem riktningar mot Stensdalen, Gåsen, Helags, Lunndörren och Vålådalen. Härifrån kan du även välja mellan olika typer av kortare fjällturer och söder om bron över Härjångsån kan du njuta av rika bestånd av orkidéer och andra fjällblommor. Fiskeintresserade söker sig gärna till Kroktjärnarna och runt Vålåsjön finns spår av stenåldersboplatser och förhistoriska gravlämningar. På Gruvsmällens sydsluttning bröts koppar under en period på 1800-talet och spåren finns fortfarande kvar. Tre kilometer väster om fjällstugan finns mindre vattenfyllda gruvhål och resterna av en gruvstuga i sten.

Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt med självhushåll i flerbäddsrum. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta i fjällstugan. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På alla fjällstugor finns boende för gäster med hund. Du bokar inte en specifik bädd i förväg – principen ute till fjälls är att alla får tak över huvudet. I många av våra stugor har vi fjällbutiker där du kan proviantera. Vissa av dessa butiker har också försäljning av gasolflaskor, T-bränsle, fjällkartor och myggmedel. Flera av stugorna har också vedeldad bastu.

Betalning i fjällstuga
Det finns flera sätt för dig att betala ditt boende på fjällstugorna. Information om betalningssätt och priser hittar du här: http://www.svenskaturistforeningen.se/betalningfjall

”Jättetrevlig stuga men efter en kall och blöt dag saknade jag bastu. :)”

Rekommenderad av Helen
Sverige Sverige (tis 24 sep 2019)

”Tommy ! Vi mottogs med värme och artighet. När efterlängtat kaffe var slut i butiken fick jag istället kaffe av honom och jag fick även låna hans egen kaffebryggare. Lite guldkant i fjällen. Men han visade framförallt en sådan generositet som smittar medmänniskor. När värden uppfattade att min kompis skadat foten ...”

Rekommenderad av Sofie
Sverige Sverige (mån 23 sep 2019)

Gästbetyg 99%

(93 av 94 rekommenderar)
Totalupplevelse 4,6 av 5
Bemötande och service 4,7 av 5
Boendestandard 4,4 av 5
Faciliteter (dusch, wc etc) 4,1 av 5
Städning 4,3 av 5
Prisvärt 4,3 av 5

Faciliteter och service

 • Butik Självhushållskök Husdjur tillåtna

Kontaktinformation

I närheten avBoka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället

Boka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället