STF Arkösund Vandrarhem

Adress: Världens ände 107, 610 25 Vikbolandet  visa karta
Område: Östergötland (Naturnära, Vid kusten)
Gästbetyg: 100% (40 av 40 rekommenderar) (13 recensioner)

Vandrarhem | Precis vid vattnet ligger STF Arkösund Vandrarhem. Här börjar du dagen med att titta ut över kobbar, skär och öppet hav. I dessa trakter har människor levt sedan land steg ur hav. Gillar du skönt skärgårdsliv med kajakturer, sälsafari eller besök i genuin skärgårdsmiljö är detta stället för dig!

Vandrarhemmets ursprungliga byggnader från krigsåret 1939 inrymmer Kafé och restaurang samt reception i autentisk miljö. Husen är belägna alldeles vid stranden på spetsen av Vikbolandet och från terrassen kan du se Kung Waldemars segelled. Då låg 600 fartyg för ankar men idag är det betydligt lugnare ute på leden. Nu njuter vi av den rofyllda utsikten över ett glittrande hav. Stranden är långgrund och lämpar sig väl för alla som vill bada, sola eller bara njuta i skuggan under en vindpinad kusttall.

Här bor du i trevliga rum med en till fyra bäddar, eller i de mysiga stugorna som inrymmer två bäddar vardera. Familjen Skölds Kavaljersflygel, som består av ett stort rum med plats upp till 10 personer, passar perfekt för kompisgänget eller storfamiljen. Om du inte vill ta med egna lakan kan du hyra det av oss. Vi städar gärna mot en extra kostnad och ordnar din frukost.

På Sköldviks Strandkafé kan du äta frukost, fika, lunch och middag. Vi värnar om det lokala och serverar gärna från traktens egna skafferier. Vi erbjuder god dryck, både med och utan alkohol.

I Arkösunds skärgård kan du besöka grunda vikar med gott om fisk och ett rikligt djurliv. Örn och säl är numera vanligt förekommande. Vandrarhemmet är en utmärkt utgångspunkt för fisketurer, utflykter med kajak, fina vandringar och cykelturer.

Du är välkommen att besöka oss även under höst och vintern då det är lugnt, tyst och rogivande. Vi har ingen störande belysning vilket skapar bästa förutsättningar för att studera stjärnbilder och titta på månen från en klar stjärnhimmel. När löven faller vandrar havsöringen upp i småbäckar längs med Kolmårdens stränder. Då finns möjligheten att fiska både havsöring, gädda eller strömming.

Vandrarhemmets caféhus byggdes 1939 av direktör Elis Sköld och hans hustru Ditti Sköld från Norrköping för att användas som sommarhus i Arkösund. I september 1955 dog fru Sköld hastigt i en hjärnblödning. Innan huset så småningom renoverades och blev vandrarhem var det under ett antal år barnkoloni för barn från Gällivare kommun. Flera personer som har bott eller jobbat på Sköldvik vittnar om att fru Sköld går igen. Dagens vandrarhemsvärdar har gjort noggranna observationer men vet fortfarande inte vad de ska tro.

”Väldigt fint läge, enkel standard - fräscht. Stort gemensamt kök för självhushåll finns. Hjälpsam och trevlig personal. Enda nackdelen att det är lyhört. Helt klart prisvärt! :)”

Rekommenderad av Yenzan
Sverige Sverige (mån 08 jul 2019)

”1) Inga hakar pa fönsterna, varför man inte kunde ha dem öppna pa natten 2) Jalusierna inuti fönsterna gick inte att ställa - trasiga 3) Ett el-uttag vid spisarna (timer-övervakat) fungerade inte 4) Alldeles för fa galgar i garderoberna för 4 personer 5) Golvet i närmsta duschen lutade at fel hall - dyblött överallt...”

Rekommenderad av Kalle
Sverige Sverige (ons 26 jun 2019)

Gästbetyg 100%

(40 av 40 rekommenderar)
Totalupplevelse 4,5 av 5
Bemötande och service 4,7 av 5
Boendestandard 4,1 av 5
Faciliteter (dusch, wc etc) 4,1 av 5
Städning 4,3 av 5
Prisvärt 4,1 av 5

Faciliteter och service

 • Bastu <1km till längdspår Handikappvänligt Kaféservering Guider Husdjur tillåtna Wifi

Policy

 • Incheckning (tidigast)
  16:00
 • Utcheckning (senast)
  10:00

Kontaktinformation

I närheten avBoka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället

Boka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället