STF Kebnekaise Fjällstation

Adress: Kebnekaise Fjällstation, 98199 Kiruna  visa karta
Område: Abisko-Kebnekaisefjällen (Naturnära, Fjällområde)
Gästbetyg: 95% (642 av 679 rekommenderar) (150 recensioner)

Fjällstation | Resan upp till STF Kebnekaise Fjällstation börjar i Nikkaluokta, där vägen slutar och vildmarken tar vid. 19 km ut på kalfjället i Norra Lappland, vid foten av Sveriges högsta berg, ligger fjällstationen. Här möter du full service, restaurang och 220 sköna bäddar.

Resan upp till Kebnekaise Fjällstation börjar i Nikkaluokta, där vägen slutar och vildmarken tar vid. I mer än ett sekel har stationen funnits här som en trygg oas mitt ute i den lappländska fjällvärlden, och erbjudit skydd och vila för trötta vandrare. Hit har folk kommit för att söka äventyr och spänning, och också för att njuta av stillheten och lugnet. Välkommen du också!

Om du vill kan livet på fjällstationen bjuda på tuffa strapatser med krävande toppturer, klätterkurser på sten eller is, skidbestigningar, glaciärvandring och terränglöpning över fjällhedarna. Men det kan också vara en nästan andlig vistelse med strövtåg i dalgången under den öppna horisonten, vandring längs Kungsleden, frihet och ett fullständigt lugn.

Efter en dag med fjällvind, reflektion och kanske många höjdmeter kan du slå dig ner en stund i värmen från brasan och drömma dig tillbaka en stund. Sedan väntar en läcker trerättersmiddag innan du somnar gott. Inför nästa tur äter du en rejäl frukost med nybakat bröd.

STF har en lång historia vid Kebnekaise och under åren har starka traditioner vuxit fram.
I fjällstationens äldsta del Gammelstugan samlas man fortfarande runt brasan efter 100 år för att utbyta tankar efter dagens upptäcktsfärder och ge varandra tips inför kommande äventyr.

Boende
Vi erbjuder dubbelrum, 2-bäddsrum, 4-bäddsrum och flerbäddsrum.

Tillgång till dusch och toalett finns i alla byggnader, utom huvudbyggnaden, dock inte i på rummen. Oavsett var du väljer att sova har du alltid tillgång till bastu och relaxavdelning, båda med hänförande utsikt.

Restaurang
Vid Kebnekaise Fjällstation finns en restaurang som serverar frukostbuffé, lunch och middag. Vi har fullständiga rättigheter och cafébar med gott fikabröd från eget bageri.

Service
Vår butik säljer proviant, godis, kläder och souvenirer. Servicebyggnaden har kök, toaletter, dusch, bastu och torkrum. Vi har en lånedator som du gärna får använda. Under vintern 2016 installerades ett nytt wifi som nu testas. Telia (4G) är ensam operatör med täckning i området.

Sport och uthyrning
Vår sporttjänst har ett stort sortiment av skidor samt annan frilufts- och klätterutrustning till uthyrning. Vi säljer också en del skid- och friluftsutrustning. Våra färdledare hjälper dem som vill till upplevelser de inte klarat av att nå på egen hand.

Se och göra
Kebnekaise är en av inkörsportarna till Kungsleden som du når efter en dagsetapp västerut. Längs Kungsleden når du Abisko respektive Saltoluokta på 4-7 dagar. Den som vandrar eller åker skidor har en härlig dagstur hit från Nikkaluokta där vägen slutar.

Sveriges mest högalpina landskap med flera 2000-meterstoppar inom dagtursavstånd. Guidade toppturer till Sveriges högsta topp, klättringar, glaciärvandringar, skidbestigningar och kursverksamhet. Fina utflyktsmål i omgivningarna sommar som vinter.

”Jag bokade min vistelse några månader i förväg via stf.se. Efter någon månad insåg jag att jag hade bokat en dag för lite och ringde upp dem efter det. Oturligt nog hamnade jag på STF i Stockholm (har jag för mig), som tydligen inte visste något om Kebnekaise. Jag skickade då ett mail ang en natt till, vilket snabbt...”

Rekommenderad av Daniel Bergman
Sverige Sverige (tis 18 jun 2019)

”Bra upplevelse, god frukost, Hade varit bra om det fanns enskilda duschar”

Rekommenderad av Momme
Sverige Sverige (tis 18 jun 2019)

Gästbetyg 95%

(642 av 679 rekommenderar)
Totalupplevelse 4,4 av 5
Bemötande och service 4,6 av 5
Boendestandard 4,1 av 5
Faciliteter (dusch, wc etc) 4,1 av 5
Städning 4,1 av 5
Prisvärt 3,6 av 5

Faciliteter och service

 • Butik Bastu <1 km till markerad vandringsled Kaféservering Självhushållskök Guider Husdjur tillåtna Uthyrning av friluftsutrustning Skiduthyrning

Kontaktinformation

Hållbarhet

 • KRAV-märkt servering Natures best Green Key

I närheten avBoka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället

Boka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället