STF Ritsem

Adress: Ritsem 4, 98299 Gällivare  visa karta
Område: Laponia (Naturnära, Fjällområde)
Gästbetyg: 78% (71 av 91 rekommenderar) (32 recensioner)

Fjällstation | Vår anläggning ligger vid Ritsems sameviste och har en makalös utsikt över Áhkkámassivet. Ritsem är en av Sveriges allra bästa utgångspunkter för vandringar och skidturer i Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallets nationalpark.

Välkommen till STF Ritsem! Här finns allt du behöver för en härlig fjällvistelse - sköna sängar, en varm bastu, kaffeservering och en butik med proviant och fjällutrustning.

På andra sidan Akkajaure ligger Lapplands drottning – Áhkká. Med sina 2 015 meter över havet speglar hon sina toppar och glaciärer i sjöns vattenspegel och sätter sin prägel på hela området. Från toppen ner till sjön får du landets högsta fallhöjd – över 1500 höjdmeter.

Vill du komma henne lite närmare tar du vintertid skidorna eller skotern över sjön Akkajaure. På sommaren får du en skön båtresa med båten M/S Storlule över till samevistet i Änonjálmme. Här kan du sommartid fika på den lilla serveringen och köpa rökt fisk. Fortsätt gärna de två kilometerna på Padjelantaleden till STF Akka Fjällstuga. Är det fint väder finns en badplats med klippor intill en bäck 300 meter från stugan. Är du intresserad av fiske ska du fortsätta mot forsen i Vuojatätno och prova lyckan (fiskekortet gäller bara från västra stranden).

En alternativ tur på samma sida sjön är att vandra leden till STF Vaisaluokta och där stiga på båten tillbaka till Ritsem. Besök gärna kyrkåtan vid samevistet i Vaisaluokta. Här hålls en populär kyrkhelg varje år i början på juli.

På Ritsemsidan av Akkajaure kan den som söker en riktig utmaning bestiga Kallaktjåkka – räkna med en riktigt lång tuff dag som vintertid belönas med ett långt, skönt åk tillbaka ner. En betydligt lättsammare tur går på stigar upp mot Stuor Sievgok nordväst om Ritsem.

Se och göra
Utmärkt utgångspunkt för vandringar och skidturer i Padjelanta, Akkamassivet, Gränsleden och Sarek. Daglig reguljär båttrafik med STFs båt m/s Storlule över sjön Akkajaure för turer i Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallets nationalparker. Utmärkt fiske och skoterkörning.

Guidade vandringar sommartid, vinterfiske, boendepaket med aktiviteter med mera.
Är det något du funderar över gällande vad som finns hos oss - tveka inte, ring eller skicka ett mail så svarar vi på dina frågor.

Länstrafikens buss 93 går som vanligt hela vägen upp till Ritsem under säsongen, men med ett byte i Stora Sjöfallet

”I enjoyed staying in Ritsem. The host was friendly and always very helpful. ”

Rekommenderad av Franz
Schweiz Schweiz (ons 11 sep 2019)

”Jag tycker att anläggningen blir allt bättre och mycket görs för detta. Att läget inte är det roligaste kan jag lätt bortse från dåden fyller en viktig funktion för alla de som antingen börjar här eller slutar här eller har den som ett stopp på en pågående vandring. Personalen är helt underbar med sitt trevliga bemö...”

Rekommenderad av Roffe
Sverige Sverige (mån 09 sep 2019)

Gästbetyg 78%

(71 av 91 rekommenderar)
Totalupplevelse 3,9 av 5
Bemötande och service 4,6 av 5
Boendestandard 3,5 av 5
Faciliteter (dusch, wc etc) 3,4 av 5
Städning 3,8 av 5
Prisvärt 3,3 av 5

Faciliteter och service

 • Butik Bastu Kaféservering Husdjur tillåtna Wifi

Kontaktinformation

I närheten avBoka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället

Boka med oss

 • Personliga boenden och schyssta upplevelser i hela Sverige
 • Du främjar en mer hållbar turism
 • Överskottet går tillbaka till Sveriges största ideella förening för upptäckare
 • Bästa pris för dig som medlem
 • Är du inte redan medlem kan du enkelt bli det vid bokningstillfället